Bir Film Yaptık Adı: "Dastar"



 "Dastar"


Bir film yaptık ismi: Dastar. Dastar, örtü demek. Babam da çalık derdi. Başa çalınan anlamına geliyor. Hepsi aynı şeyi karşılıyor, başı kapatan örtü. Ama İslam coğrafyalarında örtü bu kadar basit bir dil tahlilinden çok ötede. Bundan pek uzak değiliz hiçbirimiz. En sekülerimizin bile fikri vardır bu konuda. Size uzun uzadıya başörtüsünü anlatmayacağım. Herkes neye inanıyorsa odur, o kadardır. Daha fazlası için insanların anlamaya istekli olması gerekir. Belki ben o isteklilere seslenmek istiyorum. Ve söz verdiğim kadınlara. Daha fazlası yok, daha fazlası sanırım zor.

Bilen biliyor, ben örtümü yakın zamanda çıkardım. Çevremde de örtüsünü çıkaran çok kadın var. Hepsi bir aşamasında bana hikayelerini anlattılar. Acılarını söyleyip galiba karşılığında biraz tecrübe istediler. Biz garip bir kız kardeşlik bağı kurduk. Çoğaldık. Öylesine ortaktı ki yaşadıklarımız, kayıtsız kalmayı ayıp saydım hep.

Ben kişisel olarak onların hikayelerini dinledim. Kendi hikayemi hafifletti bu. Bazen öyle zamanlar geldi ki onların hikayesi benim hikayeme karıştı, benim sesim onların sesi oldu. Sonra bir yazı yazıp kendi sürecimi anlattım. Bu kolay olmuyor, bunu yapmak için iki yılı arkamda bırakmam gerekiyordu. Sonra hiç tanımadığım bir sürü kadın yazdı. Alışmaktan hep çok korkarım. Acıya alışmak, kıymetli olana alışmak, kötüye alışmak. Ama onların anlattıklarına alışamadım. Hep aynı yenilenme hissiyle hep öfkeli, hep hüzünlü bir karşılama oldu benim için bu hikayeler. Bir sürü hikaye birikti. İsimler, yaşananlar birbirine karıştı. Bir şeyler yapmalıyız derken Filmmor sayesinde bir kısa belgesel ortaya çıktı. 

On iki kadın üç gruba ayrıldık. Her grup bir film çekecekti. Biz iki arkadaş bu konunun içindeydik zaten ama diğer iki grup arkadaşımız bu konuya yabancıydı. Bildiğim tüm hikayeleri onlara da anlattım. İsteyebildiklerimden yazılı hikayelerini topladım. Konudan bağımsız olan arkadaşlar o kadınların hikayelerini öğrendikçe onlar da hikayenin kahramanı oldular. Sonra "Dastar" çıktı ortaya. İki kadının örtülerini çıkarma hikayeleri. Aslında anlatılanlar iki kadının ağzından çıksa da her kadının yaşadığı bir sürü baskıyı anlatıyordu. Anlatmak istediğimiz ne örtüsünü açanları övmek ne de yermekti. Bir hikaye vardı ortada. Her şeyiyle ortada olduğu halde görülmeyen, görülmek istenmeyen. Biz bir hikayeyi anlattık. Bizi ağlatan, yaralayan onca hikayeden sadece ulaşılabildiğimiz ikisine elimiz dokundu. 

Biliyorum artık hikayelere inanmıyorsunuz. Biliyorum artık hikaye de dinlemiyorsunuz. Ama ısrarla biz hikaye anlatmaya devam edeceğiz. Ben işittiğimden sorumluyum. Ben o kadınları gördüm, tanıdım, anladım. Var olana yok diyemem. Yok olana da var diyemem. Bir film yaptık adı "Dastar". Yerel ağızda örtü demek. Babam da çalık derdi. Başa çalınan anlamına geliyor...







Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

NELYUBOV (SEVGİSİZ) FİLMİ YA DA KÖR KÖR PARMAĞIM GÖZÜNE

Feminist Filmler Listesi, Feminist Film Listesi ya da Kişisel Kadın Filmleri Listem

Ahmet Amca

DANTE'NİN CEHENNEMİ ve THE GOOD PLACE

Yeşilin Kızı Anne ya da artık Anne White An E