DIRTY JONH: BETTY BRODERİCK

 DIRTY JONH : BETTY BRODERİCK DİZİ ELEŞTİRİSİ

EV KADINLIĞI NEDİR ÜSTÜNE



Dirty jonh betty broderick dizi eleştirisi, Dirty jonh betty broderick tavsiye

Hafif hafif kış gelirken kaygı bozukluğum da biraz artar. Böyle zamanlarda örgü ve diziler izleyip keyfime bakıyorum. Yine yoğun bir dizi izleme günlerinde Betty Broderick'i izledim. İzlerken canım darlandı. İki gün bile sürmedi diziyi bitirmem. 

Gerçek bir hayattan alınmış dizinin hikayesi. Bunu bir yerde yazmasa da konu öylesine gerçek ki anlıyorsunuz gerçek olduğunu diziyi izlerken.

Ev kadınlığı dediğimiz bir meslek var. Özlük hakları yok, adı konulmamış, bir yaşam tarı olarak gösterilen ama iş yükü olan bir meslek. Meslek olarak görülmediği için de her vakit kadını mağduriyete uğratan bir durum. Diziler, filmler, haberler ve çevremiz bu ev kadınlığı olarak adlandırılan çarpık anlaşılmış şeyi körüklüyor ve daha kötü hale getiriyor. Bir de çocuklarınız varsa kutsallık adı altında iki kat sömürülmeye devam ediliyorsunuz.

Ev kadınlığı olarak tanımlayacağımız şey bir tercih olduğu zaman benim için kıymetli. Herhangi bir baskı olmaksızın kişi kendisi bu sorumluluğu alıyorsa ve bu durum ona zevk veriyorsa bence çok güzel. Ama bir şekilde dayatma varsa ki çoğunlukla böyledir işin tadı kaçıyor. Dayatma dediğimiz şey içine kutsallık tozu serpiştirilmiş yetiştirilme tarzımızı da kapsıyor. 

Bu yıl eşim evden çalışmaya başladığı için evin sorumluluğunu o aldı ben de altı gün boyunca dışarıda çalışıyorum. İkimiz de bunu tercih edebildiğimiz için şu an pek memnunuz. Üç yıl evvel evliliğimin ilk yılı çalışmamayı tercih ettiğimde de aynı memnunluk içindeydik. Fıtrat diye üstümüze yapışan ama bizimle alakası olmayan şeyleri üstümüze almayıp kendi var oluşumuzu kendimiz keşfedip kendimiz tamamlamaya çalışıyoruz.

Dizinin konusu bu yüzden belki de çok kıymetli. Betty dört çocuk annesi bir kadın. Genç yaşta, okuyan bir adamla evleniyor. Adam tıp okurken adama bakıyor. Çocuk doğuruyor. Eşi günah diyerek hamile kaldığında kürtaj olmasına izin vermiyor ve bu yüzden düşük de yapıyor. Hamile olduğu için kariyerinden vazgeçiyor. Kocası doktor olmak istemediğini anlayınca hukuk okumaya karar veriyor. Parasız da olsalar kocasına destek oluyor. Taşınıyorlar. Kocası okurken evde çocuklara bakıyor.

Ve nihayet kocası para kazanmaya başlıyor. Lüks hayat tarzına geçiş yapıyorlar. Kadın çocuklarına bakarken bu hayatın getirilerini de kullanıyor. Sonrasında adam kadını aldatıyor. Evden ayrılıyor. Kadın onca yıldan sonra birlikte olacaklarına inandığı için kocasının söylediklerine her seferinde kanıyor ya da kanmak istiyor.

İşte tam burada sistematik bir yıpratma başlıyor. Elinde hukuk bilgisi olan adam karısını saf dışı etmeye başlıyor.

Kadın bir sinir anında çocuklarını, kocasının kapısının önüne koyup gidiyor. Aslında kocası da bunu yapıp karısına bırakmıştı çocukları zamanında fakat bunu anne yapınca adam çocukları elinden alıyor. Çocukları ve kıymet verdiği evi elinden alınan kadın büyük bir boşluğa düşüyor. Ve bu kadının delirmeye başladığı an oluyor. Bunu delilik diye tarif etsem de çıldırma, çaresizlik, kaybolmuşluk karışımı bir şey olarak düşünün.

Betty sürekli arayarak sesli mesaj bırakıyor. Küfrediyor. Adam sesleri kaydedip mahkemede kullanıyor. Verdiği nafakadan hakaret ücreti kesiyor. Yakın çevresindeki herkes teker teker yüz çeviriyor. Lüks hayatı yok oluyor. Ve bir gece kocası ve hamile sevgilisini yatak odalarında vurup öldürüyor.

Bu ana kadar her dakika şunu diyorsunuz "Neden kendi hayatına bakmıyorsun. Bırak artık şu adamı. Salak mısın?" Aslında Betty hayatı olarak gördüklerine sahip çıkıyor. Onun hayatı bu. Kocası ile birlikte kurdukları ve boşanınca hak talep edemediği o hayat. Kocası okurken ona bakan, kendi hayatından vazgeçen ve sonunda elde ettiği bu hayatın bir belgeyle elinden alınması. İnanılmaz sarsıyor insanı. Mahkemede karsının bu mal varlığında hiç bir hakkı olmadığını, lüks hayat takıntısı olduğunu söyleyen bir koca. Yıllarca destek olduğu adamın onu bu şekilde tanımlaması. Siz izlerken sinir krizi geçiriyorsunuz. Betty nasıl delirmesin?

Büyük bir adaletsizliği seyrettiriyor size bu dizi. Hadi malları eşit olarak ayırdınız peki ya geri kalanlar? Çocuklar, arkadaş çevreniz? Kocasının iş arkadaşlarının, eşlerinden oluşan bir çevre ve onlarla gidilen tatiller. Bir anda o tatillere bir başka kadının sizin yerinize gidiyor olması. Bunun nasıl adil bir şekli olsun.

Kendini ev kadını olarak tanımlayan bir kadının aslında hala bu durumda olduğu aşikar. Betty ev kadınlığı nedir sorusunun bariz bir cevabı. Olmaması gereken bir cevap. Yanlış bir cevap. Üzgünüm. İster kabul edelim ister etmeyelim ev kadınlığı bize parlak bir gelecek sağlamıyor. Hakları düzenlenmeli. Kendimizi bir şekilde güvence altına almalıyız. Seçimlerimiz bizi yanıltabilir, şaşırtabilir. Seçtiğimiz şeylerin sonucuna bu şekilde katlanmak zorunda kalmamak için bir şeyler değişmeli. Eğer değişmiyorsa kendi ayaklarımız üstünde durmayı öğrenmeliyiz.

Hayatımız olarak tanımladığımız her şey bir zaman gelip hayatımız olmaktan çıkabilir. Bunu hiçbir yasa korumuyorsa biz ne yapacağız? Dirty jonh betty broderick dizi eleştirisi, Dirty jonh betty broderick tavsiye


Yorumlar

  1. Çok güzel bir içdöküş olmuş, sizin gibi düşünüyorum.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Sen nasıl yorum yapmak istiyorsan:

Seçeneklerden anonim olmayı seçebilir ya da sadece adını yazabilirsin. İstediğin sosyal medya profili ile giriş de yapabilirsin.

Bu blogdaki popüler yayınlar

NELYUBOV (SEVGİSİZ) FİLMİ YA DA KÖR KÖR PARMAĞIM GÖZÜNE

Feminist Filmler Listesi, Feminist Film Listesi ya da Kişisel Kadın Filmleri Listem

Ahmet Amca

DANTE'NİN CEHENNEMİ ve THE GOOD PLACE

Yeşilin Kızı Anne ya da artık Anne White An E