İNSAN BOŞLUKTA SALLANMAK İÇİN YARATILMADI, KALK

İNSAN BOŞLUKTA SALLANMAK İÇİN YARATILMADI, KALK


"Bir yüzyıla nasıl hazırlanabiliriz? Bu, bir parti değil sonuçta. Bir deliliğin içinde yüzüyoruz."


İnsan boşlukta sallanmaya müsait değil sanıyoruz. İllaki tutunacak bir şeyler bulmalı. Köksüz olursa ya da bir duvara montelenmezse, vidaları gevşerse vay halimize diyoruz. Bu gidiş, boşluk asla olmamalı; doldurmalı hemen yeni bir şeyle.

Bağnazlık, hep dini bir şekilde zihnimde canlanırdı. Sonraları bunun siyasi ayağını da keşfettim. Son yıllarda çevremde gözümün değdiği her şeye bağnazlık bulaşmış gibi geliyor. 

Bakınız, bağnazlık şöyle bir tanıma sahip: Bir kimseye veya bir şeye aşırı düşkünlük ve tutkuyla bağlılık, bağnazca davranış, taassup, mutassıplık, fanatiklik, fanatizm. Üşünmeden her kelimeye bakabilirim. Sözlükte yiğitlik olmaz efenim.

Eskiye göre dinler sanki sıkıcılaştı, bir ürüne dönüştü, farklılaştı. Ya da biz sıkıldık, sıkıldığımızı itiraf etmedik, bu açıkça konuşulmadı ama biraz böyle oldu. Çocukken birisi böyle bir zamandan bahsedecek olsa asla inanmazdım. Kısa zamanda büyük değişim. Ya da şey oldu, kendimizi millet ve dinden uzakta tanımlama isteği duyduk. Sanki daha evrensel bir dil gibi duruyor son cümle. Ama öyle olmadı. Aldık ve kendimizi nasıl tanımlıyorsak onu bağnazlığa buladık.

Gördüklerim beni boğuyor, alıp alıp duvara atıyor. Bir gece uyudum ve uyandığımda bir şeyler oldu ve yine ben kaçırdım o şeyi. Bir bildiri yayınlandı, bir yasa çıktı ama bu bana ulaşmadı. Herkesin haberi var, birkaç kişi hariç. Sonra gelsin dayatmalar, dayatmalar, dayatmalar.

Sanki herkes bir anda şekeri bıraktı. Bu nasıl oldu? Evde artık sigara içilemez. Herkes sağlıklı besleniyor, herkes spor yapıyor, istenmeyen tüyler yok olmuş. Her şey öyle mükemmel ve planlı. Sonra dünyanın orta yerinde ben şey derken buluyorum kendimi: "Bir geceden sabaha insanın bıyığı çıkabilir. Bu pürüzsüzlük nasıl? Aman Tanrım."

Pürüzsüzlük: pürüzsüz olma durumuz.

Pürüz: Bir şeyin düzgünlüğünü bozacak çıkıntı, gedik veya kusur.

Ben sanki dünyanın çıkıntısı, gediği veya kusuruyum. Siz devam edin.

Yok aslında beraber devam edelim. Beden olumlayabiliriz. Ama hadi nerede pürüzleriniz. Arkadaşlar on yıl öncesinde herkesin kol kılı vardı, nasıl bunu unuttuk. Evet, kollarımız yumuşacık oluyor; o his mükemmel, evet haklısınız mükemmel. Zaten başkası için değil kendimiz için, evet evet.

Devam etmeye çalışıyorum. Gün ışımadan işe gidiyorum. Sabah sağlıklı beslenemem çünkü zaten erken kalkıyorum daha erken kalkarsam asla uyumamış olurum. Termosa çay koyamadım, öğle yemeğimi hazırlayamadım, bunlar asla yetişmiyor. Akşam iş çıkışı oluyor, aşırı yorgunum, sosyalleşemem. Açlıktan gözüm dönmüş evde yemek yapacak güçüm yok, dışarıdan sipariş versem ama emekçi kardeşler? Evde malzeme bitmiş, market gerçekten uzak ve dolmuşa ya da taksiye binsem daha pahalı, çağırayım birisi getirsin. Ama bu da yanlış. O poşetleri tek başıma gerçekten taşıyamam. O zaman azar azar al. E o zaman çabuk biter. Her üç günde bir iş çıkışı yorgun argın markete gidemem. Tamam ikna olduk.

İkna: Bir konuda birinin inanmasını sağlama, inandırma, kandırma.

Galiba devam edebilirim, hala beraber devam edebiliyoruz. Çöpler, bulaşıklar, temizlik birikmiş. Aç çöp poşetini ve hepsini at içine. Olmaz ayırmak lazım. Cam, kağıt, makas, taş. Aman canım ne kadar vakit alacak. Oldukça alıyor, gerçekten alıyor, ağlayacağım daha ev süpürülecek. Saat geç olmuş komşular uyumuştur, süpürge kaldı.

Çok çalışıyorum, hep çalışıyorum hissi. Peşimi bırak. Metropol. Sosyalleş. Tek tatil günü. Uyumak istiyorum. Hayır kalkmalısın. Herkes kalkmış kalkmalısın. Kalk.

İnsan boşlukta sallanmak için yaratılmadı, kalk.

Sosyal medya, dedikodu, ifşa, linç.

Kafanı yor. Şu olaya bak mesela. Sen olsan ne yapardın? Karşıdaki haklı mı? Cezası ne olmalı? Bu doğru mu? Niçin doğru? Niçin yanlış? Düşünme, suçla, sanki suçlu değil deme. Sen orta yolcu musun? Keski ol, bağır, ses çıkar, ses çıkar. Sesim niçin çıkmasın sadece gribim.

Bir gece uyudum ve uyandığımda bir şeyleri kaçırdım. Ayak uyduruyorum ama hala yadırgayarak. Şeker tüketerek, küfrederek, evde sigara içerek bağnazca diretiyorum. 

Ben öyle bir insan değilim ve boşlukta sallanabilirim. 

Elbet ayak uyduracağım.

Yorumlar

  1. Gecenin bir yarısı, okuduğuma değdi. Devam edebilirim, uykum güzelleşti 🌷

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Sen nasıl yorum yapmak istiyorsan:

Seçeneklerden anonim olmayı seçebilir ya da sadece adını yazabilirsin. İstediğin sosyal medya profili ile giriş de yapabilirsin.

Bu blogdaki popüler yayınlar

NELYUBOV (SEVGİSİZ) FİLMİ YA DA KÖR KÖR PARMAĞIM GÖZÜNE

Feminist Filmler Listesi, Feminist Film Listesi ya da Kişisel Kadın Filmleri Listem

Ahmet Amca

DANTE'NİN CEHENNEMİ ve THE GOOD PLACE

Yeşilin Kızı Anne ya da artık Anne White An E